De afgelopen decennia hebben commerciële voorzieningen het model gevolgd van een torenhoge structuur met glazen gevel omgeven door vergelijkbare gebouwen in een bedrijfspark. Hoewel deze moderne monumenten elegant lijken, zijn hun glazen gevels een echte uitdaging om schoon te maken. Momenteel hebben de meeste facilitaire bedrijven semi-opgeleide glazenwassers in dienst die met harnassen aan het dak worden gehangen, die het glas handmatig schrobben en reinigen. Deze methode is gevaarlijk en levert onbevredigende resultaten op; Clean India Journal toont Smart Robo Spider, een inheems ontwikkelde, op afstand bediende gevelreinigingsmachine die een revolutie teweeg kan brengen in de aard van deze kritieke schoonmaaktaak.

Ontwikkeling van Smart Robo Spider

Baljit Singh, Vice-President – Operations, Brookfield Properties, maakt al twee decennia deel uit van deze branche. Hij zei: ‘Vanuit mijn kantoorraam zie ik elke dag mensen aan touwen hangen. Iedereen kan op een horizontaal oppervlak werken, maar tegen de zwaartekracht in is een uitdaging. Ik vind het reinigen van glazen gevels de meest uitdagende schoonmaakklus en besloot een oplossing te vinden die de risico’s wegneemt en betere resultaten geeft. ”

Ruim anderhalf jaar probeerde hij verschillende soorten ruitenwissers en waterstralen, maar vond niet wat hij zocht. Vervolgens liet hij op maat gemaakte rollen van 1,2 meter lang maken, met lagers aan beide zijden, en sleepte hij de markten van Delhi af voordat hij de juiste overbrengingsverhouding vond. Na lang zoeken vond hij de juiste combinatie van versnelling en motor.

Singh’s volgende doel was om een ​​manier te vinden om dit raamreinigingsproces mensvrij te maken.

Hij verkende radiofrequentie-gestuurde afstandsbedieningen die op 100 meter afstand kunnen werken en die het vereiste aantal instructies aan de machine kunnen doorgeven. Nadat hij verschillende permutaties en combinaties had geprobeerd, bouwde en testte hij uiteindelijk een prototype.

De machine wordt momenteel achteraf op bestaande modellen wiegen gemonteerd en weegt ongeveer 150 kg. Samen met zijn eigen wieg weegt hij 200 kg.

Glazenwasser

Hoe de Smart Robo Spider werkt

De machine gebruikt gewone chemische oplossingen voor glasreiniging en schoon water met een lage TDS. De ene set mondstukken sproeit de eerste op de borstelharen, terwijl een andere de laatste spuit. Een wiper veegt het overtollige materiaal weg, gevolgd door een droogroller om de klus te klaren.

De machine is op afstand bestuurbaar en is getest op een gebouw van 70 meter hoog, maar is ontworpen voor gebruik op gebouwen tot 100 meter hoogte. De machine kan in verschillende richtingen worden bewogen en de afstandsbediening kan ook worden gebruikt om het toerental van de tandwielen en de druk op het glas te veranderen.

De machine hangt aan het dak van het gebouw en behoeft geen aanpassingen aan bestaande glasgevels. Terwijl het sproeien van chemicaliën en water op een bepaald gedeelte van onder naar boven gebeurt, wordt er van boven naar beneden gereinigd en schoongemaakt, voordat verder wordt gegaan met het volgende gedeelte.

Momenteel werkt het op elektriciteit die afkomstig is van stopcontacten op het dak van het gebouw. Toekomstige modellen zullen op hun eigen batterijen werken. Daarom kan de machine de hele dag continu draaien, met pauzes die alleen nodig zijn om eventuele onderhoudsproblemen op te lossen.